Sharing Resources between TWO Networks

Discussion regarding the installation and configuration of Linux distributions.

Sharing Resources between TWO Networks

Postby if » Mon Mar 31, 2003 9:48 am

Aslam-o-Aliakum,

I've two networks but now i want to share resource (e.g. Printer, Files etc.) between these two networks... here is configuration of two networks...

1st Network (A Network) :

Windows NT Sever 4.0 (SP5)

Subnet Class C 255.255.255.0 ... Currently 20 Clients are there... running on DHCP... File server is on this network + Network printers

2nd Network (B Network) :

Linux Redhat 8.0
Subnet Calss B 255.255.0.0 ... Currently 25 or more clients are there.... running on static IPs

---------------

I need to shared printer and file server on... other networking... how can i do share resource of A Network on B Network and vice versa... thx
if u find anything which shows my lack of knowledge,
please guide me... thx
------------------------------------
Aslam-o-Aliakum-Wa-Rahmatullah-Wa-Barakatuhu
------------------------------------
if
if
Battalion Quarter Master Havaldaar
 
Posts: 224
Joined: Tue Aug 13, 2002 12:52 pm
WLM: ifhope@hotmail.com
Yahoo Messenger: hope_never@yahoo.com
Location: Islamabad

Postby linuxgeek » Mon Mar 31, 2003 3:52 pm

Assalam O Alaikum

What you need in your scenerio is Bridging of the two networks ...... You can do it either on the windows side or the linux side ... ... thats what i found while searching around .. I did it in linux too but it was far more difficult lol :p anyways the link is

http://www.j51.com/~sshay/tcpip/routing/routing.htm

what it states is that you will be needing a server / client with 2 nics, that can act as a router between the two subnets ... rest is given in the details...

try it and let me know if it works :wink: :)

cheers

--uppal
Junaid Saeed Uppal
uppal at linux dot net dot pk
Cell : +92.345.8586045
linuxgeek
Site Admin
 
Posts: 195
Joined: Wed Aug 07, 2002 8:00 pm
ICQ: 15619696
Website: http://www.linux.net.pk
AOL: pakipenguin
Location: Multan, Pakistan

linuxgeek is rite

Postby farhanksa » Tue Apr 01, 2003 9:32 am

aoa

when there r 2 or more networks then u have to use a router in between
router's work is to communicate between more than one network either it can be a router device or it can be a dedicated pc haveing nic belong ot 2 differne t networks

good luck.reply back when u r done
farhanksa
Subedar
 
Posts: 359
Joined: Sun Nov 03, 2002 6:40 am
ICQ: 116765501
WLM: farhan12@msn.com
Yahoo Messenger: commdsl@yahoo.com
Location: Lahore

Postby if » Tue Apr 01, 2003 4:03 pm

Aslam-o-Aliakum,

If i install a system which act as router (as per my knowledge i can shared and access only this box on both sides i mean on both subnets) how can i share or access A Network File Server and HP 4100N Printer.
if u find anything which shows my lack of knowledge,

please guide me... thx

------------------------------------

Aslam-o-Aliakum-Wa-Rahmatullah-Wa-Barakatuhu

------------------------------------

if
if
Battalion Quarter Master Havaldaar
 
Posts: 224
Joined: Tue Aug 13, 2002 12:52 pm
WLM: ifhope@hotmail.com
Yahoo Messenger: hope_never@yahoo.com
Location: Islamabad

Postby fawad » Tue Apr 01, 2003 8:25 pm

if, what protocol are you using for file sharing? I have no idea about NFS, but for SMB, you'll want to set up a box as a WINS server and have all the boxes use that for name resolution.
fawad
Site Admin
 
Posts: 918
Joined: Wed Aug 07, 2002 8:00 pm
ICQ: 17672437
Website: http://www.fawad.net
WLM: fawadhalim@hotmail.com
Yahoo Messenger: fawad2048
AOL: fawadhalim
Location: Addison, IL

Postby if » Wed Apr 02, 2003 1:55 pm

fawad wrote:if, what protocol are you using for file sharing? I have no idea about NFS, but for SMB,


On B Network (Which is linux network) samba is running...

fawad wrote:you'll want to set up a box as a WINS server


I never install WINS server... But in samba i read somewhere about WINS setting... Is what u r talking about???? or what ????

What this mean, when u say
fawad wrote:and have all the boxes use that for name resolution.
Is u r saying that WINS server will be install on B Network and on A Network (which is Windows network) WINS setting is needed???
if u find anything which shows my lack of knowledge,

please guide me... thx

------------------------------------

Aslam-o-Aliakum-Wa-Rahmatullah-Wa-Barakatuhu

------------------------------------

if
if
Battalion Quarter Master Havaldaar
 
Posts: 224
Joined: Tue Aug 13, 2002 12:52 pm
WLM: ifhope@hotmail.com
Yahoo Messenger: hope_never@yahoo.com
Location: Islamabad


Return to “%s” Installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron