how to boot to linux?

Discussion regarding the installation and configuration of Linux distributions.

how to boot to linux?

Postby barlas » Sun Sep 28, 2003 3:16 pm

Assalaam-u-Alikum!

I have one more problem. Recently due to some problem with my windows drive i formatted and reinstalled windows on C:\....... Now when my computer starts it just boot to windows, there is no option to choose between linux and windows.....(I choosed grub as a boot loader)

Now what can I do???

I have searched for my answer but didnt find any post that could helped me.......

One more thing I forgot to tell, Before posting my question here I boot from Red Hat Cd and choosed linux rescue and used mkbootdisk with some switches, but while booting from Floppy a message appeared something like Boot failed.....

I then started linux setup and choosed upgrade and choosed grub as boot loader, but after installation a message appeared "No kernel package is installed so your boot loader setting will not be changed". At the end of installation I entered the Floppy to make a bootable disk but while booting from floppy same message apeared BOOT FAILURE
Aqeel Zafar
barlas
Naib Subedar
 
Posts: 315
Joined: Mon Jun 30, 2003 11:07 am
Website: http://aqeeliz.com
Location: Lahore, Pakistan

Re:

Postby LinuxFreaK » Sun Sep 28, 2003 7:36 pm

Dear \
Salam,

Sir, It is due to your boot loader was installed at you MBR Master Boot Record so when you reinstall windows then your Boot Loader Like Lilo and Grub will Remove from MBR. Please Check this out, http://www.linuxpakistan.net/forum2x/vi ... .php?t=644

Best Regards.
Farrukh Ahmed
LinuxFreaK
Site Admin
 
Posts: 5132
Joined: Fri May 02, 2003 10:24 am
ICQ: 82075802
Website: http://www.linuxpakistan.net/wiki/index.php?pagename=LinuxFreak
WLM: f4fahmed@hotmail.com
Yahoo Messenger: f4fahmed@yahoo.com
AOL: linuxpakistan@aol.com
Location: Karachi

Postby barlas » Sun Sep 28, 2003 9:33 pm

I checked /etc/grub.conf and there were following entries

==================
#
# (There were many entries here but i am ignoring them)
#
default=2
timeout=10
splashimage=(hd0,5) /boot/grub/splash.xpm.gz

title Red hat linux (2.4.20-8BOOT)
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.4.20-8BOOT ro root=LABEL=/
initrd /boot/initrd-2.4.20-8BOOT.img

title Red hat linux (2.4.20-8)
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.4.20-8 ro root=LABEL=/
initrd /boot/initrd-2.4.20-8.img

title Windows 98
rootnovrify (hd0,0)
chainloader +1
=================

Then I tried type /sbin/grub and /sbin/grub is /sbin/grub returned
At the end I wrote /sbin/grub and some shell opened with grub as a prompt

After this I restarted computer but nothing happened and there is nothing else told in that thread......
Aqeel Zafar
barlas
Naib Subedar
 
Posts: 315
Joined: Mon Jun 30, 2003 11:07 am
Website: http://aqeeliz.com
Location: Lahore, Pakistan

try this

Postby s7r1k3r » Sun Sep 28, 2003 9:49 pm

Assalam-O-Alaekum!

Instead of running grub, run grub-install

here is how to do that:

grub-install /dev/hda

Assuming that the HDD is the primary master. this will recover gurb and everything should work fine.
a10n3 s7r1k3r
s7r1k3r
Battalion Quarter Master Havaldaar
 
Posts: 221
Joined: Wed Aug 07, 2002 3:02 pm
Location: Rawalpindi

Postby farhanksa » Mon Sep 29, 2003 1:42 am

ya
to write lilo u need to write the command lilo after u edit the file.
for grub u need to write grub-install /dev/hd?X
?=a,b,c,d
X=partition no#
as u can write the loader on the first sector of the partition also.....and on MBR too.

to write lilo on the first sector of partition u have to specify it in the lilo.conf file

its recomended that u make the bootable floopy by
mkbootdisk KERNELVERION
farhanksa
Subedar
 
Posts: 359
Joined: Sun Nov 03, 2002 6:40 am
ICQ: 116765501
WLM: farhan12@msn.com
Yahoo Messenger: commdsl@yahoo.com
Location: Lahore

Postby Faraz.Fazil » Mon Sep 29, 2003 7:28 pm

yup the grub-install /dev/hda would re-install grub on the master boot record.

The thread http://www.linuxpakistan.net/forum2x/vi ... .php?t=644
was for lilo and not grub...since barlas has grub and not lilo, hence the reference here is not valid.But the reference to to my wiki thread is valid, which itself was referenced in the 644 thread.

As stated in my post on wiki:

http://www.linuxpakistan.net/wiki/index ... lling-Grub

=========================================

Once the GRUB package is installed, open a root shell prompt and run the command /sbin/grub-install <location>, where <location> is the location that the GRUB Stage 1 boot loader should be installed.

=======================================
Faraz.Fazil
Major General
 
Posts: 1024
Joined: Thu Jul 04, 2002 5:31 pm
WLM: faraz7476@hotmail.com
Location: Karachi/Pakistan/Earth/Universe

THANKS

Postby barlas » Mon Sep 29, 2003 8:51 pm

thnx

Problem Solved! :D
Aqeel Zafar
barlas
Naib Subedar
 
Posts: 315
Joined: Mon Jun 30, 2003 11:07 am
Website: http://aqeeliz.com
Location: Lahore, Pakistan


Return to “%s” Installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron