Sound system problem

Taking care of your Linux box.
aamircutlery
Cadet
Posts: 7
Joined: Tue Feb 11, 2003 7:42 pm
Location: Karachi

Sound system problem

Postby aamircutlery » Sun Mar 23, 2003 2:46 pm

I have recently installed RH Linux 8.0. The problem is that sound system is not working. When I sign in and KDE starts it gives the following message in a dialog box:


Sound server informational message:
Error while initializing the sound driver:
device /dev/dsp can't be opened (No such device)
The sound server will continue, using the null output device.


When I execute Soundcard Detection from System Settings It show the sound card model as Xwave QS3000A [FM801] which is correct.

any idea ??

thanx
Aamir

newbie
Company Havaldaar Major
Posts: 156
Joined: Thu Aug 08, 2002 4:18 am
Location: lahore
Contact:

Postby newbie » Thu Mar 27, 2003 3:44 pm

i think linux kernel has no module for your sound card.
and i am sure as i have searched on google that ALSA has your required module , so you need to go at http://www.alsa-project.org/
read a bit then download alsa and compile it according to your sound card.

and if you are not understanding anything ask here.

Saadi
Lance Naik
Posts: 33
Joined: Thu Mar 06, 2003 11:06 pm
Location: Chicago, Il - USA

Postby Saadi » Wed Apr 23, 2003 11:24 pm

try reinstalling the sound package from the cd or download sound package from the redhat website (rhn.redhat.com) and install. It happened to me once on my laptop, but reinstalling the package fixed the problem.
Aziz Khawaja
Chicago, Il.


Return to “Administration”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest