FXO Channel Problem.

Discussion regarding the installation and configuration of Linux distributions.

FXO Channel Problem.

Postby numan82 » Tue Aug 07, 2007 1:32 pm

hi to all,
I've been playing around asterisk in about one & half week, now I've configured the Zap channel (FXO)
All the configuration files are working correctly but still my asterisk server is unable to answer the incoming call.
Here are all my configurations files, I hope this would help

;configuring FXO channel

/etc/zaptel.conf/
loadzone=us
defaultzone=us
fxsks=1

/etc/asterisk/zapata.conf
[channels]
usecallerid=yes
hidecallerid=no
callwaiting=no
threewaycalling=yes
transfer=yes
echocancel=yes
echotraining=yes
context=incoming ; Incoming calls go to [incoming] in extensions.conf
signalling=fxs_ks ; Use FXS signalling for an FXO channel
channel=>1 ; PSTN attached to port 1

;Here is very basic dialplan
/etc/asterisk/extensions.conf/
[incoming]
exten=>s,1,Answer()
exten=>s,2,Echo()

The output of 'ztcfg -vv' tool is as below
Zaptel Configuration
======================
Channel map:
Channel 01: FXS Kewlstart (Default) (Slaves: 01)
1 channels configured.

The Zttool has verify the hardware status

OK Wildcard X101P Board 1

I've plugged the PSTN line into my FXO port but when I dail my number from external phone, it bypass my Asterisk server, and Asterisk is unable to respond.
Any Help in this regard is highly appreciated.
numan82
Lance Naik
 
Posts: 19
Joined: Wed Aug 01, 2007 10:29 am
Website: http://www.yzcorppk.com/~numan
Location: San Jose CA United States

Re: FXO Channel Problem.

Postby Rishi » Tue Aug 07, 2007 5:16 pm

Did u load zaptel drivers ??
Rishi
Lance Naik
 
Posts: 29
Joined: Mon Jun 20, 2005 10:29 pm

Postby numan82 » Tue Aug 07, 2007 5:42 pm

yes, I did loaded all the zaptel driver

modprobe zaptel
modprobe wcfxo
modprobe wctdm

and also checked them
lsmod
and it shows that the zaptel is loaded

snd_seq_device 12621 3 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
wcfxo 15520 0
zaptel 185148 2 wctdm,wcfxo
zaptel drivers are loaded here
snd_pcm_oss 46561 0
snd_mixer_oss 20545 2 snd_pcm_oss

But still it has problem and server is not responding...
any help or suggestion in this regard is highly appreciated
Numan Khan
numan82
Lance Naik
 
Posts: 19
Joined: Wed Aug 01, 2007 10:29 am
Website: http://www.yzcorppk.com/~numan
Location: San Jose CA United States

Postby Rishi » Tue Aug 07, 2007 7:05 pm

I think there might be some error in card. Also change signalling type to fxsls or fxsgs and check.
Rishi
Lance Naik
 
Posts: 29
Joined: Mon Jun 20, 2005 10:29 pm

Postby numan82 » Wed Aug 08, 2007 11:10 am

Well the zttool gives out status ok, if I change the configuration than its gives out unconfigured message. This means the card is doing well except it dont give out Alaram but the status is ok there in

Zaptel Tool (C)2002 Linux Support Services, Inc.

┌────────────────────┤ Zapata Telephony Interfaces ├─────────────────────â”
numan82
Lance Naik
 
Posts: 19
Joined: Wed Aug 01, 2007 10:29 am
Website: http://www.yzcorppk.com/~numan
Location: San Jose CA United States

Postby Rishi » Wed Aug 08, 2007 3:23 pm

Check out the alarm. When u plug PSTN line in the FXO jack.. the alarm must signalled green. If it is not.. then I m sure the card is defective.
Rishi
Lance Naik
 
Posts: 29
Joined: Mon Jun 20, 2005 10:29 pm

Postby numan82 » Wed Aug 08, 2007 4:24 pm

Can you please tell me in little more details

there is also a message that the there is no current alarm
Current Alarms: No alarms.
│ │ Sync Source: Internally clocked
│ │ IRQ Misses: 0
│ │ Bipolar Viol: 0
│ │ Tx/Rx Levels: 0/ 0
│ │ Total/Conf/Act: 1/ 1/ 0
│ │
numan82
Lance Naik
 
Posts: 19
Joined: Wed Aug 01, 2007 10:29 am
Website: http://www.yzcorppk.com/~numan
Location: San Jose CA United States

Postby Rishi » Wed Aug 08, 2007 5:53 pm

cat /proc/zaptel/1 will give u alarm status.
Rishi
Lance Naik
 
Posts: 29
Joined: Mon Jun 20, 2005 10:29 pm

Postby numan82 » Wed Aug 08, 2007 6:02 pm

Can you please give me the details of how to execute this command to know the status of alarm.
Best Regards!
---------------------
Numan Khan
numan82
Lance Naik
 
Posts: 19
Joined: Wed Aug 01, 2007 10:29 am
Website: http://www.yzcorppk.com/~numan
Location: San Jose CA United States


Return to “%s” Installation

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron